Myter om stofbleer

Det er tidskrævende

Når du bruger stofbleer, vil dit barn blive renligt meget tidligere. Det vil være ovre bleperioden omkring de 2 år. Det tager kun nogle minutter at smide vasketøjet i vaskemaskinen. Du vil altid have bleer derhjemme.
Sammenlign det med at skifte bleer i 3-5 år og konstant at skulle købe og slæbe store poser hjem med engangsbleer.

Man skal være fingernem for at bruge stofbleer

Moderne, formsyede stofbleer med trykknapper og velcro er nemme at bruge. Vores one-size bleer passer gennem hele bleperioden og du skal bare sørge for, at blebuksen er den rigtige størrelse i forhold til barnets vægt. All-in-One bleen minder om en engangsble ved brug, da den ikke skal foldes eller samles.

Man bruger al sin tid på at vaske bleer

Du kan enten vaske bleerne seperat hver 2. - 3. dag eller putte dem i maskinen sammen med resten af dit normale vasketøj.

De er uhygieniske

Bleerne er hygieniske. De kommer helt rene ud, når de er vasket ved 40-60-90°C. ImseVimse sælger bleer til en masse fødegange. Brug evt Ulrich Natürlich Pletfjerner og vask ved 40°, det fjerner alle bakterier.

Kun hippier og gniere bruger stofbleer

I dag bruger alle slags familier stofbleer, for helbredet, miljøet og af økonomiske grunde.

Bleerne lugter

Når du skyller afføringen ned i toilettet med engangsindlægget og vasker bleerne hver 2. - 3. dag, lugter stofbleerne ikke. Brug evt Ulrich Natürlich Pletfjerner, som fjerner lugt og bakterier ved lave temperaturer.

Spørgsmål og fakta

Hvad siger sundhedsplejersken?

”Jeg synes, at stofbleer er en rigtig god idé. Det er virkeligt godt for miljøet – tænk på alle de regnskove der går til engangsbleerne. Og så tror jeg også, at det er sundere for barnet – vi ved jo ikke rigtig hvad der er i engangsbleerne. Desuden er det IKKE hæmmende for barnet at have stofbleer på, selvom de fylder mere end engangsbleer. Bare tænk på, hvor mange motorisk hæmmede der så ville være i vores forældres generation...”
Inge Mikkelsen, Sundhedsplejerske Vesterbro, København.

Hvilken ble er bedst for barnet?

Bløde, luftige bleer i økologisk bomuld er det mest naturlige og skønne materiale, du kan anvende tæt på huden. Stofbleer er blevet brugt i årtusinder, engangsbleer er kun blevet brugt i kort tid. Forskning har vist, at kemikalierne i engangsbleer kan forårsage astma hos små børn og være årsagen til dårlig fertilitet i voksen alderen.* Der er påvist hormonforstyrrende stoffer i engangbleer**, og med omkring 40% nedsat fertilitet hos de danske, unge mænd er dette værd at tænke over. Temperaturen i engangsbleer er ca. 5 grader højere end i stofbleer, og dette mistænkes også for at være årsag til nedsat fertilitet hos mænd.

*Kilde: Acute Respiratory effects of Diapers Emissions Archieves of Environmental Health, oktober 1999. Farliga blöjor, Expressen 11 oktober, 2000.

**Kilde: Greenpeace, Hormonforstyrrende stoffer fundet i engangsbleer, Pressemeddelelse 12/5-2002.

Hvornår bliver barnet renlig?

I de sidste 25 år er bleperioden vokset betydeligt.
I 1989 var børn blefri omkring 2 års alderen.
I 2006 var alderen vokset til 3-7 år. Dette kan skyldes tørre engangsbleer, som fås til børn op til 30 kg. Børn hverken kan eller vil stoppe med at bruge engangsbleer. Normalt er børn, der bruger stofbleer ovre bleperioden inden de bliver 2 år. Dette skyldes, at barnet kan mærke når det tisser.
Stofbleer giver en kortere og mere behagelig ble-tid.

Hvad med institution?

De fleste institutioner er meget positive overfor moderne stofbleer og specielt All-in-One bleen. Friske bleer bliver afleveret om morgenen og de beskidte kommer med hjem i en pose. Det reducerer også mængden af affald til stor begejstring for vuggestuen eller dagplejeren. De fleste synes, det er spændende og lækkert med noget andet end engangsbleer og institutionen er i øvrigt også forpligtet til at forsøge at efterkomme dine ønsker.

Er det miljøvenligt at vaske stofbleer?

Ja, ved at vælge økologiske stofbleer, kan du føle dig tryg. Vasker du bleerne sammen med dit andet vasketøj og hænger dem til tørre, skåner du miljøet yderligere.

Hvilken ble er bedst for miljøet?

Et barn bruger ca. 6500 engangsbleer under en bleperiode. Det bliver til 1,9 tons affald, som tager 500 år om at nedbrydes. I Sverige fyldes 23.000 skraldebiler med 420 mio. bleer hvert år. Stofbleer bliver til ca. 4,5 kg bomuld, som er genanvendeligt. De miljømæssige omkostninger ved produktionen og bortskaffelsen af engangsbleer er enorm.

En uafhængig engelsk organisation har lavet en undersøgelse over hvilke bleer, der belaster miljøet mest. De har påvist at:
Engangsbleer bruger 3½ gang mere energi, 8 gange mere ugenbrugeligt materiale og 90 gange mere genbrugeligt materiale end stofbleer.
Engangsbleer producerer 2,3 gange mere spildevand og 60 gange mere affald end stofbleer.
Engangsbleer kræver mellem 4 og 30 gange mere jord til at gro materialer på end stofbleer.

Kræver det ekstra arbejde at bruge stofbleer?

Man skal skifte ble uanset hvilken bletype man anvender. Bleerne vasker du sammen med dit andet vasketøj eller en gang hver 3. dag. Du skifter stofbleer lidt oftere end engangsbleer, tilgengæld skal du ikke skifte ble i så lang tid, da barnet bliver hurtige renlig. En stor fordel er også at du altid har bleer derhjemme.

Når man skal lære at bruge noget nyt, kræver det en tilvænningsperiode. De fleste skal lige finde ud af, hvordan man bruger en engangsble bedst, og det er på samme måde med stofbleer. Efter en lille uges tid er de nye vaner indarbejdet og blevet en naturligt del af din dagligdag.

Hvad koster stofbleer?

Du kan bruge vores ble-lommeregner, som du finder her. Stofbleer koster fra ca 5100 kr. og engangsbleer ca. 17.000 kr for en hel bleperiode.

Hvad med røde numser?

Børn får ikke røde numser i stofbleer, medmindre det skyldes svamp. I modsætning til engangsbleer får huden lov til at beholde sin naturlige fugt og bleerne er uden kemi, derfor ser vi aldrig nogen røde numser. Sundhedsplejerskerne plejer at sige, at hvis dit barn døjer med rød numse, så skift til stofbleer. Dog skal du være opmærksom på, at hvis du for nyligt er gået fra engangsbleer til stofbleer, kan det vare nogen dage inden dit barn har vænnet sig til den nye ble. Alle engangsbleer indeholder superabsorbanter. Det er et plastikmateriale, som opsuger fugt meget effektivt, men som også opsuger den naturlige fugt i huden. Giv det lidt tid, barnet skal nok vænne sig til det, det tager som regel 2-3 dage.

Hvad gør man for at få stofbleer til at holde tæt?

Skift ble ofte, det er også mest naturligt for barnet. Vælg den rigtige størrelse på blebukserne i forhold til dit barns vægt. Tisser barnet meget eller sover i lang tid af gangen, kan du forøge bleens sugevne med ekstra indlæg eller et par uldblebukser. Stofbleen må ikke gå ud over blebuksen. Sørg for at blebuksen slutter tæt om mave og lår.

Holder de lige så tæt som engangsbleer?

Vores erfaringer siger os, at vores stofbleer holder uheldene bedre inde end de fleste engangsbleer. Alle blebukser og All-in-One har specielle lækagebarrierer, som holder på uheldene. Da en stofble er dyrere end en engangsble, kan der bruges bedre materialer og dette resulterer fx i bedre lækagebarrierer. Du skal dog altid skifte ble så hurtigt som muligt efter afføring, da barrieren selvfølgelig ikke kan holde på det i ubegrænset tid.

Hvor ofte skal man skifte ble?

En nyfødt tisser 15-20 gange i døgnet. Uanset om du vælger stof- eller engangsbleer bør du skifte ble ofte, da barnets hud har bedst af det. Vi anbefaler 7-8 bleskift om dagen, men det kan sagtens variere fra barn til barn.

Hæmmer de ikke barnet?

Stofbleer er større end engangsbleer, da der ikke superabsorbanter i. De hæmmer dog ikke barnet, som mange tror. Vi har utallige glade forældre, hvis børn kravler og går med stofble på, og ikke senere end deres jævnaldrene og tidligere var det helt normalt at bruge stofbleer. Vi har heldigvis ikke fået generationer før engangsbleerne, som var hjulbenede eller bagud i udviklingen. Tryk bleen lidt sammen i midten, hvis du synes, den virker for stor.

Newsletter

A short sentence describing what someone will receive by subscribing